Judo zilver voor Marit Kamps

Zaterdag 7 maart 2015 werd het Nederlands kampioenschap judo gehouden voor judoka’s onder de 15 jaar. Marit Kamps deed voor Asahi mee in de klasse +63 kg. Na een stevige warming-up werd ze opgeroepen voor haar eerste wedstrijd. 

Met de focus van een topsporter liet Marit gelijk zien waarvoor we vandaag gekomen zijn. Winst. Binnen 30 seconden wist ze haar tegenstander, Dorst, te verschalken. Direct wisten we dat we op de goede koers zaten. In haar tweede partij kwamen we een bekende tegen. Door middel van dominant judo wist Marit haar voorsprong zo te vergroten, dat de tegenstander, Roseval, risico moest gaan nemen. Er kwam een opening voor een heupworp waarna ze in de combinatie een vol punt scoorde. Ippon en een plek in de halve finale was een feit. 

 
Daar stond Teerds op haar te wachten. Dit beloofde een spannende wedstrijd te worden. Maar direct liet Marit zien dat er voor Teerds niets te halen viel. De wedstrijd werd gecontroleerd en gedomineerd en toen de zoemer ging was de versprong perfect om een plek in de finale te bemachtigen. 
 
In de finale troffen we Leonie Sok. Ook een judoka uit het noorden van Nederland. Dit beloofde een zware dopper te worden. Letterlijk en figuurlijk. Na een tactische bespreking gingen we vol vertrouwen van start. Het begin zag er super uit. De opdracht verliep uitstekend. Maar in het verloop van de wedstrijd liepen we tegen het gevaar op. Het gewichtsverschil tussen de judoka’s was voor Marit der mate groot dat ze een aanval niet kon pareren. Ze kwam in een houdgreep terecht. Daar knokte ze voor wat ze waard was. Maar haar tegenstander was niet meer te verplaatsen. De Zilveren medaille is het dik verdiende  eindresultaat.
marit_kamps_2e_nk
 
Marit laat met deze prestatie zien dat ze bij de top van Nederland hoort. Ze heeft tot dit piekmoment geen podiumplaats laten liggen. Zo werd ze bijvoorbeeld nog 3e op het grote internationale Espoire toernooi en werd ze in een leeftijdscategorie hoger nog derde op het internationale toernooi in Wouw.  Van deze judoka Marit Kamps gaan we in de toekomst nog heel veel horen. Er zit namelijk heel veel potentie in deze jongedame. Aankomende zaterdag 14 maart proberen we ons te plaatsen voor het NK judo tot 18 jaar. 
 
Ik als coach en de budovereniging Asahi kunnen terug kijken op een geslaagde eerste seizoenshelft en kijken met smart uit naar de toekomst. 

verslag van Joke Struik, 8-3-2015.